vineri, 4 iunie 2010

Din nou despre siguranta copiilor pe Internet

Copiii sunt principalii beneficiari ai centrelor publice cu acces Internet (indiferent daca sunt la scoala, in biblioteca sau la un Punct de Acces Public la Informatie). Dar si responsabilitatea managerilor si administratorilor unor astfel de locatii ar trebui sa fie pe masura. Mai jos cateva bune practici in lucrul cu acest segment de utilizatori.

* afisati alaturi de regulamentul PAPI/bibliotecii/laboratorului de informatica si sfaturi pentru siguranta copiilor pe Internet, ideal insotite de imagini prietenoase (va puteti inspira http://www.sigur.info/index.php?/siguranta-online/copii-pe-internet/copii.html )

* setati pe fiecare calculator pentru public semne de carte cu site-uri pentru copii  care sa apara listate automat in browser. Cand copiii vor sa incerce ceva nou pot alege din lista propusa de voi.
Magic Land - Povesti, jocuri educative, diverse informatii
Bucurie - Poezii, povesti, jocuri educative
Lumea piticilor - Jocuri si informatii diverse
Carticica - Poezii
Lumea Piticilor - Jocuri pentru copii
ecopii - Povesti, poezii, cantece, jocuri, soft educational,
Jocuri.genium - Jocuri selectate
Kids.genium - Jocuri, desene animate, resurse educationale
Clopotel - Portal pentru copii si adolescenti cu jocuri, referate, informatii diverse, forum
Referate.genium - Referate, enciclopedii, biblioteci virtuale, dictionare, diverse resurse educationale
Wikipedia - Enciclopedia cu resurse pentru toate varstele
e-enciclopedia - Enciclopedie on-line cu resurse pentru elevi si studenti
Eukarya - Enciclopedia florei si faunei din Romania
Antipa - Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"

* din cand in cand puteti seta pagina de pornire a browserului la unul din link-urile resursa cu materiale privind siguranta copiilor pe Internet (exemple http://www.copiidisparuti.ro/lectii sau http://www.sigur.info)

* discutati cu copiii care sunt beneficiile dar si pericolele Internetului. Acest lucru se poate face in diferite forme: cand va solicita sa ii ajutati individual sau atunci cand organizati evenimente speciale pentru ei (discutii de grup). Luati in discutie si regulile de utilizare ale calculatoarelor pentru public - explicati in mod prietenos dar ferm de ce sunt interzise anumite activitati.

* daca sunteti solicitati sa creati adrese de e-mail / Messenger alegeti userul astfel incat sa NU oferiti informatii despre numele complet, varsta sau locatia copilului. (descurajati copiii care aleg user de tip "vasilica.pop.anina sau "mariuca1995"; le puteti sugera in schimb user 'cool' de tip "dans-in-nori" sau "i-dream-to-fly"). Cu aceasta ocazie instruiti copilul cu privire la regulile de siguranta in folosirea programelor de tip chat.

* tipariți materiale educative pe care sa le puneti la dispozitia copiilor/tinerilor/parintilor/profesorilor. Ei le pot consulta pe loc, in timp ce isi asteapta randul sau le puteti imprumuta acasa. Editorii site-ul www.sigur.info ne propun materiale extrem de interesante:
- Brosura pentru copii
- Brosura pentru adolescenti
- Brosura pentru parinti
- Brosura pentru profesori
- Ghid pentru parinti si carte educativa pentru copii realizate de UPC Romania
- Ghid pentru parinti privind accesul al Internet pe telefoane mobile realizat de Orange Romania

Mai jos atasez si un clip foarte interesant realizat in cadrul campaniei europene pentru siguranta copiilor:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu